ד"ר יחיאל צבי וחנה מושקוביץ
ד"ר יחיאל צבי וחנה מושקוביץ

לכניסה לקטלוג המקוון

 

 

 
 

מיזם "תיק לכל ותיק"
ע"ש ד"ר יחיאל צבי וחנה מושקוביץ

עושים כבוד לותיקי התנועה
מהו "תיק לכל ותיק"?
"תיק לכל ותיק" הוא מאגר מידע יחיד מסוגו, המנציח את שמותיהם ופועלם של ותיקי התנועה.
לכל ותיק/ה בתנועה נפתח "תיק אישי" בארכיון, בו נשמרים המסמכים, התמונות, ושאר מקורות המידע, ומתוכו מועלים הנתונים ההיסטוריים ו"תחנות החיים" של הוותיק/ה למאגר הממוחשב, הניתן לצפייה דרך האינטרנט. העלאת הנתונים לאינטרנט נעשית בקפידה תוך שמירה על צנעת הפרט.

​מהי חשיבותו של המאגר?
עבור המשפחה: כל נכד או נכדה, נין או נינה, היום ובעתיד, יוכלו ללמוד את קורות החיים של הסבים והסבתות שלהם, ולאתר את "מסלול הגבורה" האישי שבו צעדו.
עבור החוקרים: המאגר מאפשר להצליב מידע בין כמה שדות, ולדלות פרטים מדויקים על הפעילות התנועתית, דרך המידע האישי של חבריה.
עבור התנועה: המאגר הוא מקור ל"גאוות יחידה" עבור התנועה ואנשיה. הוא מעיד על השורשים, על העוצמה ועל ההמשכיות של דור השואה התקומה, דור החולמים, הלוחמים והמגשימים.
גם אתם הייתם חלק מההיסטוריה - עכשיו הזמן להיות חלק מהתיעוד!
אם הייתם שם, או שהוריכם היו שם, פנו אלינו והצטרפו למאגר ההנצחה של ותיקי התנועה, בטלפון 08-8532332 (שלוחה 5) או בטופס.
יחיאל צבי מושקוביץ, יליד רומניה, וחנה היילברון, ילידת הונגריה, גדלו שניהם בבתים ציוניים.
הם נפגשו בבודפשט בתקופת המלחמה. חנה עברה לשם עם משפחתה, והשתלבה בפעילות של בני עקיבא, צבי למד בבית המדרש לרבנים בבודפשט, והשלים את תואר הד"ר בשנת 1943, ערב הפלישה הנאצית.
חנה וצבי נישאו בי"ג בסיוון תש"ד, בעיצומה של המלחמה, בצל ההפצצות והגירושים, עם טלאי צהוב שהכתים את חליפת החתן. אביה של חנה ביקש לשיר בחתונה, אך היא סירבה, בטענה שברגעים אלה מושמדת המשפחה בכבשני אושוויץ.

צבי וחנה מושקוביץ החזיקו שניהם בתעודות חסות שוויצריות, עובדה שאפשרה להם להיכנס אל תוך "בית הזכוכית", ולסייע משם לאלפי היהודים שהתדפקו על דלתות הבית. עד מהרה הם הפכו לפעילים מרכזיים בבית, בקליטה ומתן סיוע לפליטים, ובמפעל זיוף התעודות שהתקיים בית כתליו. בכך הצילו את חייהם של יהודים רבים.

לאחר השחרור הקימו חנה וצבי בתי ילדים מטעם בני עקיבא ברחבי בודפשט, והיו לאב ולאם עבור היתומים שהחלו חוזרים מן התופת. בשנת 1946 קיבל לידיו צבי את ניהול המשרד הארץ-ישראלי בבודפשט, ובשנת 1949 עלה הזוג ארצה והתיישב בבני ברק. לזוג נולדו שלושה ילדים.

צבי מושקוביץ היה מבין הראשונים שהבינו את חשיבות תיעוד קורותיה של התנועה. במשך שנים רבות הוא ראיין והקליט את דור הוותיקים של התנועה בהונגריה, ואף תימלל את הראיונות בעזרת אשתו וילדיו. ראיונות אלה מהווים מקור אינפורמציה שאין לו תחליף, משום שרבים מהמרואיינים כבר הלכו לעולמם. בנוסף הצליח צבי מושקוביץ למפות את מוקדי הפעילות ולשרטט את רשת מפעל ההכשרות של התנועה, לפני המלחמה ולאחריה.

ד"ר יחיאל צבי מושקוביץ עסק בחינוך כל ימיו. נפטר בי"ד בחשוון תש"ס (1999). חנה נפטרה בג' בחשוון תש"ע (2009). יהי זכרם ברוך.

לכניסה לקטלוג המקוון

 

 

 
 

בימים שבהם שורדי השואה הולכים ועוזבים אותנו, משימת שימור הזיכרון מקבלת משנה חשיבות.
אנו רואים במשימה זו שליחות, ויש לנו עוד כל כך הרבה מה לעשות.
לתרומה שלך יש השפעה מיידית וישירה על חינוך הדורות הבאים.
עזור לנו לספר את הסיפור.

תרום עכשיו

אודות בית העדות

בלבו של המושב הפסטורלי ניר גלים ניצב בית העדות, מוזיאון שואה אינטימי ומיוחד. בית העדות הוקם בראשית שנות התשעים הוא מהווה הגשמת חזונם וחלומם של קבוצת שורדי שואה שביקשו לספר את השואה מנקודת מבט אישית וערכית. בית העדות הוא בית עבורם עד היום, הם לוקחים בו חלק פעיל ומהווים עבורנו השראה ועמוד אש לפני המחנה. במוקד העשייה של בית העדות עומדת הפעילות החינוכית, מתוך תפיסה שהנחלת זיכרון השואה הנה חלק בלתי נפרד מעיצוב הזהות היהודית והישראלית. בואו אלינו לפגוש את סיפור השואה והתקומה מזווית שלא הכרתם. בית העדות - לבוא, לחוות, לזכור.

שעות פתיחה

ימים א'-ה': 16:00-8:30
ניתן לתאם פעילות גם לשעות הערב, ימי שישי ומוצ"ש. 
בערבי חג ובשבתות המוזאון סגור.

מידע למבקר

הפעילות מתקיימת במסגרת קבוצתית.
יחידים יצורפו לקבוצות קיימות.
כל הפעילות בתיאום מראש.